Witte bonen zijn ovaalvormige peulvruchten die volzitten met krachtige voedingsstoffen zoals vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen. Net zoals andere peulvruchten bevatten ze meer eiwitten dan vlees. Ze zijn dus zeer geschikt om van te genieten tijdens “een zonder vlees dag”. Meng in de winter onze fijne witte boontjes met truffelsalsa, een perfecte match!
Lees meer
Witte bonen zijn ovaalvormige peulvruchten die volzitten met krachtige voedingsstoffen zoals vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen. Net zoals andere peulvruchten bevatten ze meer eiwitten dan vlees. Ze zijn dus zeer geschikt om van te genieten tijdens “een zonder vlees dag”. Meng in de winter onze fijne witte boontjes met truffelsalsa, een perfecte match! Of surf eens naar ons recept van het witte bonensoepje met truffelsalsa en gerookte eendenborst.
Witte bonen bevatten weinig vet en veel vezels, wat ons talloze voordelen voor onze gezondheid zou opleveren:
- Combineer ze met andere eiwitten zoals noten en zaden en je hebt een prima vleesvervanger.
- Onderzoek zou aantonen dat het eten van vezelrijke producten de kans op een hartaanval aanzienlijk verkleint omdat de vezels zich binden aan de cholesterol in de darmen en alzo het lichaam snel verlaten.
- De bloedsuikerspiegel zou stabieler blijven na het nuttigen van witte bonen, een interessant gegeven voor diabetici.
- Het foliumzuur in bonen zou helpen om het homocysteïnegehalte te verlagen. Als deze stof in grote mate aanwezig is, zou de kans op hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer en depressies verhogen.
GEBRUIK
Als je optimaal van de weldaden van peulvruchten wil genieten, is het belangrijk dat je ze gedroogd koopt en zelf kookt. Dan pas ben je zeker van een puur product. Aan peulvruchten in blik worden namelijk heel vaak suikers toegevoegd!
Peulvruchten, waaronder ook bonen, staan niet bekend om hun lichte verteerbaarheid. Dit kan echter opgevangen worden door ze minstens 1 nacht te weken in een ruime hoeveelheid koud water. Giet ze af en spoel onder koud stromend water. Zet ze opnieuw op in veel vers koud water (3x hun volume), breng dit tot tegen de kook (maar laat het water niet borrelen) en laat de bonen zo gaarkoken in ca 1 u. Voeg het zout pas aan het einde van de kooktijd toe anders worden ze taai!! Werk af met bonenkruid.
Allergenen :
/
Ingrediënten :
Witte bonen
Kan sporen van pinda's, noten en sesam bevatten
Minder