Redenen waarom noten gezond zijn

Noten dragen bij tot een betere gezondheid. Alle voedingsdeskundigen zullen dit beamen. Meer en meer consumenten willen deze dan ook toevoegen aan hun dagelijks dieet. Daarbij is het belangrijk om te weten waarom nootjes zo gezond zijn. Op die vraag geven we een antwoord in dit artikel.

 

Belangrijk:

Noten en zaden zijn steeds meer populair bij mensen die begaan zijn met goede, gezonde voeding. Foodies en mensen die bepaalde diëten volgen hebben er zeker baat bij. We denken dan aan het eiwitdieet en een koolhydraatarm dieet. Zo zijn noten altijd aan te bevelen als gezonde snacks.

 

4 redenen waarom noten gezond zijn:

  • Nootjes eten voorkomt welvaartsziekten. Diabetes en obesitas zijn hier de belangrijkste voorbeelden van. Noten spelen een belangrijke rol in het beheersen van deze aandoeningen.
  • Bovendien bevorderen noten de gezondheid van je hart. Ze verlagen je slechte cholesterolgehalte en voorkomen hartproblemen. Dit is aangetoond door een aantal wetenschappelijke studies.
  • Noten zijn proteïnerijk! Eiwitten zijn natuurlijke voedingstoffen. Deze helpen om je spiersterkte op peil te houden. Bijkomend krijg je door de inname van eiwitten minder vlug honger.
  • Ze bevatten geen suiker! Dit is vandaag de dag een groot voordeel, omdat vele bereide voedingswaren sowieso suiker bevatten. Daarom spreken we in dit geval over dikmakers. Door de afwezigheid van suikers in noten, eten we minder suiker.

 

5 gezonde notensoorten

We hoeven je niet langer te overtuigen. Noten zijn gezond. Je kunt door ze te eten welvaartsziekten zoals obesitas en diabetes voorkomen. Bovendien zijn ze ook nog lekker. Je hebt dus geen excuus om ze niet te eten. Wel is het belangrijk om te weten welke nootjes het gezondst zijn. Je vindt hierna een lijstje van de vijf gezondste soorten!

 

Amandelen

Amandelen behoren tot de gezondste noten omdat ze veel vetten bevatten waaraan ons lichaam behoefte heeft. Vele mensen denken onterecht dat vetten altijd slecht zijn. De waarheid is evenwel genuanceerder. Ons lichaam heeft gezonde vetten nodig om goed te kunnen functioneren. Amandelen zijn daar een goede bron van! Verder bevatten ze ook nog antioxidanten zoals vitamine E en mineralen.   Bovendien verlagen amandelen ons gehalte aan slechte cholesterol. Daarmee hebben ze ook een positief effect op onze hartfunctie. Tot slot zijn amandelen rijk aan eiwitten en zorgen ze er zo voor dat ons gewicht op peil blijft.

 

Pecannoten

Pecannoten hebben een krachtige werking. Ze bevatten vele onverzadigde vetten. Dit zijn de gezonde vetten die we als mens nodig hebben. Verder vind je in pecannoten vele mineralen en hebben ze ook een hoog vitamine B gehalte. Dit zorgt ervoor dat je je minder moe gaat voelen en veel meer energie krijgt wanneer je in een dipje zit. Dat is ook de reden waarom pecannoten een geliefd ingrediënt zijn in smoothies en gezondheidsdrankjes.

 

Walnoten

Walnoten zijn bij ons wellicht het bekendst. Uiteraard zijn ze ook gezond. Ze zijn rijk aan Omega 3-vetzuren. Deze zuren vinden we ook terug in vis. Naast Omega 3 bevatten walnoten ook gezonde onverzadigde vetten en zijn ze rijk aan antioxidanten.

 

Hazelnoten

Hazelnoten zijn een aanrader voor wie aan sport doet. Dit is te wijten aan de stof arginine die je erin terugvindt. Verder bevatten ze ijzer, mineralen, zoals mangaan en ijzer. Verder zijn deze nootjes ook een bekende bron van vitamine B.

 

Cashewnoten

Naast onverzadigde vetten bevatten de gezonde cashewnoten ook vitamine B, selenium en verschillende mineralen. Je algemene gezondheid zal zeker verbeteren door deze nootjes te eten!

 

Zijn alle noten gezond?

In principe zijn alle noten gezond, maar je moet wel opletten dat je kiest voor soorten zonder toegevoegde suikers of zouten. Kortom, alleen onbewerkte nootjes in hun natuurlijke vorm zijn gezond. Een teveel aan zout vergroot je risico op een hoge bloeddruk. Niet alleen suiker en zout zijn boosdoeners. Ook gebrande noten kun je beter vermijden omdat ze door het bewerkingsproces slechte vetten bevatten.

Noten kopen

Je kan een kijkje nemen op ons webshop om deze soorten terug te vinden.