Wist je al dat paranoten supergezond zijn?

Hart en bloedsomloop

Selenium is een belangrijk bestanddeel van paranoten. Het gehalte selenium in paranoten bedraagt zeker vijftig keer zoveel selenium als je normaal in voeding zou verwachten. Waarom is dit mineraal zo belangrijk? Wel, selenium behoort tot de antioxidanten. Deze familie van stoffen beschermt het menselijk lichaam tegen schadelijke stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Die stoffen noemen we vrije radicalen. Dit zijn kleine deeltjes die echter uitermate reactief werken in het lichaam. Hierdoor kunnen deze deeltjes verantwoordelijk zijn voor het oxideren van menselijke cellen en weefsels.

Door oxidatie raken deze cellen en weefsels beschadigd. Selenium voorkomt de schadelijke werking van vrije radicalen. Dit is trouwens bewezen door wetenschappelijk onderzoek. Behalve tegen de schadelijke werking van vrije radicalen werken paranoten ook preventief tegen aandoeningen m.b.t. ons hart onze bloedsomloop. Artherosclerose is hier een voorbeeld van. Deze ziekte kennen we in de volksmond als aderverkalking. Behalve het hoog seleniumgehalte helpen ook de omega-6 vetzuren in paranoten om hartaandoeningen en problemen met de bloedsomloop verhelpen.

Kankerpreventie

Hierboven las je al dat de antioxidanten in paranoten preventief werken tegen kanker. Dit is gerelateerd aan het hoge seleniumgehalte van de paranoot. Behalve selenium bevatten paranoten ook nog andere antioxidanten. Voorbeelden hiervan zijn flavonoïden en fytosterolen. Deze antioxidanten spelen een belangrijke rol in de preventie van kanker. Ook dit is bevestigd door middel van wetenschappelijk onderzoek.

Cholesterolbeheersing

Iedereen is er van overtuigd dat een teveel aan cholesterol de gezondheid schaadt. Hart- en vaatziekten zijn meestal het gevolg van een teveel aan slechte cholesterol. Deze aandoeningen behoren tot de meest voorkomende in de westerse wereld. Het is dan ook geen wonder dat er medicatie bestaat om een teveel aan cholesterol te reguleren.

Deze medicijnen hebben echter vaak bijwerkingen. Daarom is het goed om weten dat je cholesterolgehalte ook op een natuurlijke manier in balans gebracht kan worden. Paranoten eten kan hierbij zeker helpen. Deze noten bevatten enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten. Op die manier verlaagt het schadelijke LDL-cholesterol. Zo kun je ziekten zoals een hartaanval of beroertes vermijden.

Zenuwen, spieren, beenderen en tanden

Onze zenuwen en spieren en hebben magnesium nodig om goed te kunnen werken. Laten paranoten nu een uitstekende natuurlijke bron van magnesium zijn! Dit mineraal zorgt ervoor dat ons gebeente, onze spieren en vitale organen beter functioneren. Los daarvan verbetert magnesium ook onze immuniteit, ons metabolisme en de opname van insuline en calcium. Behalve magnesium bevatten paranoten ook de vitamine B1, wat bevorderlijk is voor de werking van ons zenuwstelsel. Omdat paranoten ook calcium bevatten en tegelijk ervoor zorgen dat we beter calcium opnemen, zijn deze vruchten tevens een preventief middel tegen botontkalking.

Een gezond gewicht

Paranoten eten draagt bij tot het op peil houden van een gezond gewicht. Ook dit is te danken aan het hoog gehalte aan selenium in deze noten. Selenium draagt op een positieve manier bij aan de werking van onze schildklier. Eiwitten en voedingsvezels in de noten zorgen er dan weer voor dat we minder snel een hongergevoel krijgen. Zo krijgen we minder zin om tussendoortjes te eten, waardoor we enkel de calorieën binnenkrijgen die we nodig hebben.

Overschrijd de aanbevolen hoeveelheid niet!

Paranoten bevatten enorm veel selenium. Hierboven las je meer over de voordelen van dit mineraal. Tegelijk is het onze taak om je te waarschuwen voor een overdosis. Een portie van honderd gram bevat ongeveer 3500% van de minimale Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid. Je mag dus zeker niet te veel van deze noten eten. Zes paranoten bevatten immers ongeveer de maximaal aanbevolen hoeveelheid selenium per dag. Als je deze overschrijdt loop je kans om een seleniumvergiftiging op te lopen.

Verder is het belangrijk om weten dat paranoten ook radium bevatten. Dit is het radioactief element dat door Marie Curie ontdekt werd. De hoeveelheid is evenwel bijzonder klein en blijft onder het niveau van het radiumgehalte dat zich in de natuur bevindt.