Heksenvingers

De herfstvakantie is in aantocht. Buiten is het nat en guur. Het ideale moment om samen met de kinderen leuke koekjes te maken.
Zandkoekjes vormen de basis en bruine amandelen zijn de nagels van deze heksenvingers.

Dit recept kan je gebruiken als basis voor allerhande koekjes.
Maak bijvoorbeeld ook eens ronde koekjes, deze stellen een gezichtje voor. De kinderen kunnen er dan een baard of snor van boekweit of chiazaad mee maken, ogen van bosbessen, een neus van veenbes. Of voor de meisjes lippen van gojibes, wangetjes van gedroogde kers en ogen van bruine hazelnoot.
Je kan dit alles vastkleven als de koekjes afgekoeld zijn, met gesmolten chocolade.

Je kan de bloem in het recept vervangen door amandelmeel. De verhouding is 1 deel bloem op 1.5 deel amandelmeel.
Uiteraard kan je gewone suiker ipv kokosbloesemsuiker gebruiken.

Ingrediënten

  • 200 g koude boter (vb Solo of goede boter)
  • 250 g bloem (of ca 375 g amandelmeel)
  • 5 g bakpoeder (ongeveer 1/3 zakje)
  • 100 kokosbloesemsuiker
  • een snuifje zout
  • 2 grote eierdooiers
  • Garnering: allerhande noten en gedroogde vruchten uit ons assortiment

Deze producten kan u in onze webshop bestellen

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Snij de koude boter in kleine stukjes en zet apart.
  • Zeef de bloem en bakpoeder boven een ruime mengkom.
  • Voeg de suiker, het snuifje zout, de eierdooiers en de boter toe. Meng tot een stevig deeg.
    Doe dit met een pollepel, mixer of koele hand, maar niet te lang!!
  • Draai het deeg in folie en laat het in de koelkast minstens 30 min rusten.
  • Indien je de heksenvingers wil maken, neem je een stukje van het deeg (een bolletje) en maak je er een klein rolletje van, dat je vervolgens een beetje platdrukt. 
    Smeer wat losgeklopt ei op de plaats waar je de decoratie wil plaatsen, in dit geval een bruine amandel. Plaats de koekjes gedurende 15-20 min lichtbruin en gaar in de oven.
  • Voor ronde koekjes bestuif je het werkblad met een beetje bloem en rol je het deeg uit tot een plak van ca 1/2 cm.
    Steek nu de gewenste vormpjes uit het deeg. Leg ze op een bakplaat (eerst bekleed met bakpapier) en bak ze lichtbruin en gaar in de oven. Laat ze afkoelen en kleef de gewenste garnituren erop met behulp van gesmolten chocolade.