Hummus

Hummus is de ideale spread om tijdens de lunch op je brood of zadencracker te smeren.
Na de rijkelijke feestmaaltijden hebben we meer zin in gezonde voeding. Kikkererwten zijn dan ook een ideaal ingrediënt om vaker op het menu te zetten.


Eiwitrijke kikkererwten vormen de basis van deze smakelijke pasta, die je tevens als dip kan serveren bij de aperitief.
Het onderstaande recept is een basisrecept waarmee je eindeloos kan variëren. Voeg er verse kruiden zoals basilicum, munt, peterselie, koriander of bieslook aan toe en je waant je telkens in andere oorden.
Of meng er een flinke snuif van ons gemalen komijnzaad of madras currypoeder onder.
Zongedroogde tomaten geven een zuiderse toets aan de hummus. Je kan ze gewoon mee pureren. De hummus wordt daardoor zoeter van smaak, waardoor deze spread heel toegankelijk wordt voor kinderen.
Als je gekookte rode bietjes mee mixt, kleurt de hummus mooi rood en voeg je meteen extra voedingswaarde toe.
Sesamzaad is ook heel lekker in combinatie met kikkererwten. Mix daarom een flinke hoeveelheid sesamzaad toe tijdens het fijnmaken van de kikkererwten. Je zal dan de hoeveelheid vocht moeten verhogen, omdat de hummus anders te dik wordt. Maar het loont zeker de moeite waard, want sesamzaadjes zouden onze lever ondersteunen na een periode van verhoogd alcoholgebruik. En dat kan wel nuttig zijn na de klassieke nieuwjaarsborreltjes...


Ingrediënten

  • 125 g kikkererwten
  • 1 kl grof zeezout
  • citroenpeper of zwarte peper naar wens
  • 3 el olijfolie
  • 3 el water of kookvocht van de kikkererwten
  • sap van een halve tot een ganse limoen

Deze producten kan u in onze webshop bestellen

Bereidingswijze

  • Laat de kikkererwten een nacht weken in koud water. Zet ze hiervoor op een koele plek. Giet ze af net voor gebruik.
  • Doe de kikkererwten in de blender. Voeg het zout, de peper, de olijfolie, het water en het limoensap toe. Blend tot je een gladde pasta krijgt. Voeg hiervoor eventueel meer water toe. Zorg dat de hummus goed gekruid is!
  • Om de hummus meer smaak te geven, doe je er best een flinke hoeveelheid kruiden bij. Komijn en peterselie zijn een klassieke, maar zeer smaakvolle combinatie.
    Als je van pittig houdt, kan je een stukje chilipeper mee in de blender doen of cayennepeper toevoegen.