Moors stoofpotje van kip met gedroogd fruit, pijnboompitjes en steranijs

Stoofpotjes zijn altijd verwarmend en gezellig. En met het 1-pot systeem hebben we weinig afwas en dus meer tijd om te genieten aan tafel. Dit stoofpotje is ideaal als je vrienden wil ontvangen en je hebt weinig tijd om te koken. De kip kan je vervangen door parelhoen of konijnenfilet. En bij de gedroogde vruchten is er keuze te over, zo geef je telkens een ander accent aan dit dankbaar eenpansgerecht, wat trouwens ook heel budgetvriendelijk is.

Ingrediënten

  • 1 kg kipfilet
  • Peper en zout
  • 2 el olijfolie
  • 2 uien in halve ringen gesneden
  • 2 t look fijngehakt
  • 2 el bloem
  • 1 dl witte wijnazijn
  • 2 dl droge sherry
  • 2.5 dl kippenbouillon (van 2.5 dl water en 1 kippenbouillonblokje)
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 stuks steranijs
  • 200 g gedroogd fruit naar keuze: pruimen, rozijzen, abrikozen, cranberries
  • 2 el pijnboompitten

Deze producten kan u in onze webshop bestellen

Bereidingswijze

  • Snij de kipfilets in blokjes en kruid ze met peper en zout. Bak ze goudbruin aan in de olijfolie. Doe dit eventueel in verschillende keren. Anders kookt het vlees in plaats van te bakken. Haal het vlees uit de kookpot en zet even aan de kant. Doe nu de uien en look in de kookpot  waar je het vlees in gebakken hebt. Bak ze  tot de uien zacht zijn (ca 5 min).
  • Overstrooi de uien met bloem en bak al roerende gedurende ca 1 min, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  • Blus af met de azijn en de sherry, voeg dan de bouillon toe. Meng goed zodat een licht gebonden saus ontstaat. Proef even of de saus voldoende gekruid is.
  • Voeg nu het vlees, de kaneel, anijs, het gedroogd fruit en de pijnboompitjes toe. Plaats het deksel op de kookpot en laat gedurende ca 25 min gaarpruttelen. Dien op met puree of rijst.
  • Het stoofpotje is de dag nadien nog véél lekkerder.