Paasbrunch: Quinoa ovenschotel met courgette en kerstomaatjes

Deze quinoa ovenschotel is een ideaal gerecht voor een lekkere paasbrunch.
Je maakt het volledig op voorhand klaar en zet het dan op het moment zelf nog even in de oven.
De ricotta en de plattekaas zorgen voor voldoende smeuïgheid, waardoor we de hoeveelheid mozzarella en pecorino kunnen beperken.
Quinoa is ondertussen welbekend om zijn uitzonderlijke gezonde eigenschappen en de vele verse groenten doen hier nog een flinke schep bovenop. 
Je kan deze schotel nog verder uitbreiden met vlees, zo hebben wij ze bijvoorbeeld al met 250 g lamsgehakt gemaakt.
Het lamsgehakt bak je dan op voorhand even rul in wat olijfolie. Je legt het op de quinoa in de ovenschotel.
Vlees toevoegen mag, maar moet zeker niet. Want zelfs zonder lamsgehakt vonden we dit een zeer smaakvol vegetarisch gerecht.

Ingrediënten

  • 150 g quinoa naar keuze
  • 4 dl groentenbouillon (van 4 dl water en 1/2 groentenbouillonblokje)
  • 2 courgettes
  • 2 teentjes look
  • 3 sjalotjes
  • een geut olijfolie
  • peper en grof zeezout (het zout maal je fijn in een molen)
  • 1 el gedroogde rozemarijn en/of oregano en/of basilicum
  • 2 eieren
  • 1 potje ricotta (250 g)
  • 150 g plattekaas (vetgehalte naar keuze)
  • 1 kleine onbehandelde citroen of 1/2 grote
  • 250 g kerstomaatjes
  • 125 g mozzarella (liefst de"cucina" omdat die minder vocht verliest)
  • 50 g pecorino of parmeggiano, gemalen
  • een handje pijnboompitten

Deze producten kan u in onze webshop bestellen

Bereidingswijze

  • Spoel de quinoa af in een zeer fijne zeef. Doe de quinoa en de bouillon in een steelpannetje en breng aan de kook. Kook gedurende 10 à 15 min. tot de quinoa gaar is. Giet af en laat uitlekken in een fijne zeef.
  • Snij de courgettes in reepjes, dit kan je doen met de mandoline of met het mes.
  • Hak de look en de sjalotjes fijn.
  • Verwarm de olijfolie en voeg onmiddellijk de sjalotjes toe, zodat de olie niet té heet is. Stoof de sjalotjes even aan en voeg dan de look, courgette, wat peper en zout en de gedroogde kruiden toe.  Laat gedurende enkele minuten bakken tot het mengsel kruidig ruikt.
  • Neem een mengkom. Klop de eieren los, samen met de ricotta en de plattekaas. Meng goed en voeg de rasp van de citroen en het sap van de citroen toe. Voeg wat peper en zout toe. Meng met de goed uitgelekte quinoa. Proef of het geheel genoeg gekruid is en voeg desnoods nog peper en zout toe. Leg dit mengsel in een ovenschaal en beleg met de gestoofde courgettes en de kerstomaten. Snij de mozzarella in schijfjes en verdeel over de ovenschotel. Plaats gedurende 25 min in de voorverwarmde oven van 180°C. Bestrooi het geheel daarna met pijnboompitjes en pecorino. Zet de ovenschotel nu even onder de grill tot alles mooi gegratineerd is.
  • Smakelijk!