Peren met ricotta, kaneel en nootjes

Dit dessert past helemaal in de stijl van ons lichte kerstmenu. Peren bevatten veel vezels en boron. Boron zorgt samen met calcium voor sterke botten en zou op deze manier preventief werken tegen osteoporose. Ricotta is romig, maar het caloriegehalte wordt toch behoorlijk ingedijkt. Noten zijn een bron van gezondheid, dat weten we al lang. Tijdens deze feestdagen kunnen we er dus zeker een portie van gebruiken. 

Wij hebben rozijntjes onder de ricotta kaas gedaan. Maar als je ander gedroogd fruit hebt (vb blauwe bessen, abrikoos, cranberrie, kersen) kan je die evenzeer gebruiken.
Deze gevulde peer is ook lekker bij een slaatje. Wij probeerden het uit in combinatie met rucola, witloof, extra walnoten, notenolie, grof zeezout en flink wat peper.

Het recept is voor 6 personen.

Ingrediënten

  • 1/2 potje rozijnen naar keuze
  • warm water of een beetje rum
  • Zeste van citroen
  • 6 middelmatig rijpe peren (type doyenné, sweet sensation)
  • 250 g ricotta kaas
  • 1 kl honing of agavesiroop of ahornsiroop
  • 1 kl gemalen kaneel
  • 1 potje notenmix of noten naar keuze (pecannoot, amandelschilfers, hazelnoot, walnoot)

Deze producten kan u in onze webshop bestellen

Bereidingswijze

  • Week de rozijntjes of ander gedroogd fruit in warm water of rum gedurende minstens 2 uren, maar het mag ook een nacht.
  • Snij de peren middendoor en haal het klokhuis eruit. Snij van beide helften een stukje van de bolle kant af, zodat de peren stabiel blijven liggen.
  • Meng de ricotta kaas met honing en gemalen kaneel. Giet de rozijntjes af en meng ze onder de ricotta. Rasp er citroenzeste naar wens onder.
  • Vul de peren met dit mengsel. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Hak de noten grof en strooi ze over de ricottakaas.
  • Plaats gedurende 15 à 20 min in de voorverwarmde oven van 200°C. Kijk regelmatig of de nootjes niet verbranden en de peren niet te mals worden.
    De rijpheid van de peren en de hitte die de oven geeft, kunnen verschillen.