Rijstsalade met gedroogde vruchten, noten en honing-komijndressing

Deze rijstsalade is ideaal om mee te nemen naar het werk, in de auto of wherever you go. Want doordat je hem de avond voordien klaarmaakt, moet je 's  morgens niet extra vroeg opstaan om te zorgen voor een gezonde lunch. Je haalt hem gewoon uit de koelkast! En doordat de vinaigrette de tijd gehad heeft om in de rijst te trekken, zullen de smaken extra tot uiting komen. Maak meteen een grote portie voor het hele gezin of voor jezelf, want hier kan je meerdere dagen van genieten. Je kan telkens iets anders toevoegen, zoals fetakaas, geitenkaas, kippenblokjes, spekreepjes of noem maar op. De rijst kan je tevens vervangen door één van onze quinoa soorten of door gierst.  
Met de gedroogde vruchten kan je ook uitgebreid je gang gaan. Je kan deze rijstsalade zowel warm als koud eten.
Hou dit recept zeker achter de hand als origineel bijgerecht als het weer barbecue time is. 

 

Ingrediënten

  • 5 gedroogde abrikozen
  • 50 g cranberries
  • 30 g barberries
  • 50 g rozijnen
  • 50 g hazelnoten (of andere noten)
  • 200 g rijst uit onze webshop naar keuze
  • 1/2 bouillonblokje (groenten of kip)
  • 2 lente-uitjes
  • Een handvol verse kruiden zoals peterselie, basilicum, munt of onze gedroogde kruiden
  • 1.5 el honing of agavesiroop
  • 1.5 el olijfolie
  • 1.5 el witte wijnazijn
  • 1 kl gemalen komijn
  • peper en zout

Deze producten kan u in onze webshop bestellen

Bereidingswijze

  • Week de gedroogde vruchten en de noten liefst gedurende 1 nacht in water. Giet af en snij de abrikozen in stukjes.
  • Doe 4 dl water in een steelpannetje, verkruimel het bouillonblokje boven het water. Voeg de rijst toe. Breng aan de kook en laat gedurende ca 20 minuten zachtjes pruttelen. Controleer de gaarheid van de rijst. Als hij nog niet gaar is, moet je misschien wat water toevoegen indien het water verdampt is. 
    Je surft best eens naar de beschrijving van onze rijstsoorten voor een uitgebreide uitleg over het koken ervan.
  • Snij de lente-uitjes in ringetjes.
  • Hak de verse kruiden grof of gebruik onze kant-en-klare gedroogde kruiden.
  • Maak de honing-komijndressing: doe hiervoor de honing, de olijfolie, de witte wijnazijn, de gemalen komijn en het peper en zout in een glazen bokaaltje met schroefdeksel.
    Schud goed tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Controleer de kruiding.
  • Meng alle ingrediënten onder de warme rijst, zo neemt hij de smaken beter op. Je kan naar hartelust extra ingrediënten toevoegen zoals kikkererwten, linzen, kaas, vis, vlees. Zo maak je er telkens een ander gerecht van.