Witloofslaatje met walnoot, oude kaas en rozijntjes

Ben je op zoek naar een gezond slaatje dat zelfs in de winter hartelijk smaakt? Probeer dan dit witloofslaatje eens. De walnoten en rozijntjes voegen gezonde voedingsstoffen toe. Deze maken je extra resistent als het buiten koud en guur is.

Het recept is berekend voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 4 sneetjes gezouten spek
  • 3 el zure room
  • 1 el appelsap
  • 1 el ciderazijn
  • 1 el walnotenolie
  • honing naar smaak toevoegen
  • peper en zout
  • 3 stronkjes witloof
  • 1 harde appel
  • 50 g walnoten
  • eventueel: 50 g rozijntjes
  • tuinkers of kervelpluksels
  • 1 sjalot
  • 200 g blauwschimmelkaas of eventueel belegen kaas in blok (bv Brugse kaas)
  • gedroogde bieslook (garnituur)

Deze producten kan u in onze webshop bestellen

Bereidingswijze

Bak het spek krokant in de voorverwarmde oven op 170°C.

Maak de dressing. Doe hiervoor de zure room, het appelsap, de ciderazijn, walnotenolie, honing, peper en zout in een glazen potje met schroefdeksel. Schud stevig tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Controleer de kruiding.

Snij de witloofstronkjes middendoor en snij ze in onregelmatige stukken. Snij de ongeschilde appel in fijne reepjes. Doe de witloof en appel in een mengkom. Voeg de walnoten en rozijntjes toe, alsmede de tuinkers. Snipper de sjalot fijn. Meng alles onder elkaar. Snij de blauwschimmelkaas in blokjes of maak met een dunschiller snippers van de belegen kaas en strooi dit over de salade. Snij de krokante, lauwe spekreepjes in stukjes en voeg ze toe aan de sla. Giet de dressing over de witloofsalade, meng nog even en bestrooi met wat gedroogde bieslook. Serveer dit slaatje met knapperig stokbrood.