Sticky dadel-zaden Bar

Deze bar is een lekker vullend en super gezond ontbijt-alternatief, die voorziet in alle voedingsstoffen die nodig zijn om de dag energiek te starten. 

Door de combinatie van dadels, noten, zaden en gedroogde vruchten zitten deze bars vol vitaminen en mineralen, goed opneembare suikers en veel vezels. De eiwitten en onverzadigde vetten geven ons snel en lang een verzadigd gevoel, zodat we ons gewicht beter onder controle kunnen houden. Dadels zouden ook een afslankend effect hebben. Dus zet de kant en klare ontbijtgranen maar gauw opzij en vervang ze door dit ontbijt. Je kan deze bars namelijk invriezen, waardoor je snel een gezonde hap hebt 's morgens. Deze repen zijn wel kleverig dus niet ideaal om mee te nemen. Als je dat wil doen, wentel je ze best door gemalen kokos of amandelschilfers.

Je kan in deze bars heel wat restjes van noten, zaden en gedroogde vruchten kwijt, want je kan eveneens sesamzaadjes, chiazaad, pecannoten, walnoten, cranberries etc. gebruiken.
Onze breakfast seedmix of onze zadenmengeling lenen zich ook uitstekend voor deze bars.
Het grof zeezout moet je uiteraard in een molen doen om het vervolgens fijn te malen.
Wij maken in dit recept de notenpasta zelf, maar je kant ook kant-en-klare cashewpasta of amandelpasta kopen in de natuurvoedingswinkel of goed gesorteerde supermarkt.
Surf eens even naar ons recept van de Halloweenmonstertjes, daar vind je een leuk idee om de rest van de notenpasta te gebruiken. 

Ingrediënten

  • 3 el hazelnoten of cashewnoten of amandelen
  • 1 el water of appelsap
  • 200 g dadels
  • een snuifje zeezout
  • een snuifje gemberpoeder
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 1 el water of appelsap
  • 15 g coco krullen
  • 70 g amandel wit, gehakt
  • 40 g gepeld hennepzaad of lijnzaad
  • 35 g zonnebloempitten
  • 100 g gedroogde abrikozen (liefst op voorhand weken)

Deze producten kan u in onze webshop bestellen

Bereidingswijze

  • Maak de notenpasta. Doe daarvoor de hazelnoten (of andere noten) in de blender en voeg 1 eetlepel water of appelsap toe. Maal fijn tot je een pasta bekomt. Voeg indien nodig nog een beetje vloeistof toe. Je kan deze notenpasta enkele dagen in de koelkast bewaren. Hij is eveneens lekker bij yoghurt of op bananenbrood.
  • Doe de pitten uit de dadels, snij in grote stukken en doe ze in de blender. Voeg  3 eetlepels notenpasta, het zeezout, de gember, de citroenrasp en 1 eetlepel water of appelsap toe. 
    Laat de blender draaien tot je een egale massa bekomt. Doe de kleverige pasta in een mengkom en zet opzij.
  • Doe de coco krullen, de witte amandelen, het lijnzaad, de zonnebloempitten en de gedroogde abrikozen (afgegoten en in stukjes gesneden) bij de notenpasta. Meng tot alles goed gemengd is.
  • Bekleed een ovenschaal of bakblik met bakpapier. Doe het mengsel erin. Druk het geheel stevig aan tot de gewenste dikte. Zet de schaal minstens een uur in de diepvries. 
    Je kan nu van de sticky dadel-zaden bar smullen wanneer je maar wil.