Chiazaad

Zwart en wit chiazaad verkrijgbaar

Ook biologisch chiazaad

Versheid en kwaliteit

Handige mix met chiazaden

Chiazaad in het Allnuts assortiment

Chiazaad is bij Allnuts altijd van de beste kwaliteit. Je vindt in ons uitgebreid assortiment zaden en pitten zowel wit chiazaad als zwart chiazaad.
Zwart chiazaad vind je terug in ons conventioneel gamma. In ons bio certified gamma bieden we ook zwart chiazaad bio en wit chiazaad bio aan.
In ons ambachtelijk atelier stellen we zelf verse en unieke mixen op basis van kwalitatieve noten, zaden, pitten en gedroogd fruit samen. Zo combineren we in onze Allnuts Breakfast seed mix zwart chiazaad met pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad en hennepzaad. Met onze 1-potsystemen willen we het de hedendaagse consument zo gemakkelijk mogelijk maken.

Herkomst chiazaad

Chiazaadjes zijn zwart, grijs, bruin of wit van kleur en zijn afkomstig van de bloemen van de chiaplant, die Salvia hispanica genoemd wordt. Deze plant werd naar verluid meer dan 4000 jaar geleden al geteeld door de Azteken in Centraal- en Zuid-Mexico. Zij zouden het chiazaad zelfs waardevoller dan goud gevonden hebben en het gebruikt hebben als betaalmiddel en als medicijn. Bovendien zouden de Azteken chiazaad eten om hun uithoudingsvermogen tijdens de jacht te verhogen. Vandaar dat chiazaad ook "het goud van de Azteken" genoemd wordt.
De naam chiazaad is afgeleid van het woord, Chian, wat "vettig" zou betekenen in de taal van de Nahua, een Mexicaans volk dat afstamt van de Azteken.

Hoe gebruik je chiazaad?

Chiazaad is vooral bekend als plantaardig bindmiddel in chiapudding. Je kan ook een plantaardig ei maken met chiazaden opgelost in water en dat toevoegen aan allerhande koekjesbeslag of brooddeeg. Men voegt chiazaad omwille van de hoge voedingswaarde toe aan smoothies of yoghurt, samen met andere zaden, pitten en noten. Ook in granola is chiazaad een veel voorkomend ingrediënt.  

Wat is de voedingswaarde van chiazaad?

Chiazaad heeft, naast lijnzaad, het hoogste vezelgehalte van alle zaden en pitten in ons assortiment. Chiazaad bevat met name 34 g vezels per 100 g. Chiazaad bevat ook het meeste vitamine B2 (0.6 mg/100 g) van ons zaden- en pittengamma. Chiazaad staat op de 2de plaats wat betreft het aantal plantaardige eiwitten (24 g of 18% van de totale calorische waarde), enkel hennepzaad doet beter met 30 g of 20% van de totale calorische waarde.

Is chiazaad keto? Is chiazaad raw? Is chiazaad lowcarb?

Ons kwalitatief chiazaad is een onbewerkt natuurproduct dat nooit verhit is, het is dus raw. Chiazaad is een puur en ongeraffineerd voedingsmiddel, er zijn geen smaakstoffen of andere additieven toegevoegd. Chiazaad zou passen binnen een paleo en keto eetpatroon.

Deze informatie is louter informatief. Als je een bepaald eetpatroon strikt wil volgen, kan je je best tot een deskundige richten.

Recepten met chiazaad

Chiazaad is een dankbaar ingrediënt in de keuken. Met zijn neutrale smaak en bindende structuur kan chiazaad in vele gerechten gebruikt worden. Met chiazaad vervang je een ei gemakkelijk op plantaardige wijze. Ons recept van Chocolate chips cookies is daar een lekker voorbeeld van.