Havermout en havervlokken

Allnuts kwalitatief assortiment havermout en havervlokken

Bij Allnuts.be kies je uit een ruim en kwalitatief assortiment havermout en havervlokken. 

We bieden conventionele havermout aan en biologische havermout. We noemen havermout ook havervlokken fijn.

We bieden conventionele havervlokken aan en biologische havervlokken. We noemen onze havervlokken ook havervlokken grof.

Naast pure havervlokken grof en pure havervlokken fijn stellen we ook ambachtelijke havermixen samen op basis van onze havervlokken. Havermixen op basis van onze fijne havervlokken, noemen we Havermout gedroogd fruit Havermout noten en zaden, Havermout Royal. Havermixen op basis van onze grove havervlokken, noemen we Muesli gedroogd fruit, Muesli noten en zaden, Muesli Royal.

Misschien een beetje verwarrend allemaal, maar eigenlijk heel logisch! Lees verder en kom alles te weten over de verschillen tussen havermout en havervlokken!  

Wat is het verschil tussen havermout en havervlokken?

Havermout zijn verknipte, gestoomde havervlokken. Havervlokken zijn geplette, gestoomde haverkorrels.

Havermout, oftewel fijne havervlokken zijn kleiner en een keer extra gestoomd, dus zijn fijne havervlokken of havermout sneller gaar dan grove havervlokken. Havermout heeft een kooktijd van 5 à 10 minuten, grove havervlokken zijn gaar in ongeveer 20 minuten. In koude bereidingen behoeven havermoutvlokken geen inweektijd, grove havervlokken dienen een nacht geweekt te worden. 

Havermout en grove havervlokken kunnen in vele recepten door elkaar gebruikt worden. Havermeel, haverrepen, haverkoekjes of ander gebak kan je met havermout of grove havervlokken maken. Maar als je graag crumble op basis van haver of als je granola wil maken, leveren grove havervlokken een mooier en smaakvoller resultaat. Maar heb je enkel havermout in huis? Dan kan dat natuurlijk ook!

Overnight oats, havermoutpap, porridge, met havermout of havervlokken?

Overnight oats, de naam zegt het zelf, de havervlokken worden een nacht geweekt, dat kan dus met grove havervlokken en sowieso ook met havermout (havervlokken fijn).

Havermoutpap of porridge, die kan je ook maken met zowel grove havervlokken als met havermout (= fijne havervlokken). De structuur van havermoutpap op basis van grove havervlokken is iets stoerder en vraagt een kooktijd van ongeveer 20 minuten. Havermoutpap gemaakt van havermout (= fijne havervlokken) is al klaar na 5 à 10 minuten. Laat vers gekookte havermoutpap altijd 5 minuten rusten en voeg wat koude melk of kokosmelk toe, dan wordt de havermoutpap romiger. En een klein snuifje zeezout pept de smaak van havermoutpap helemaal op!

Is havermout gezond?

Een vraag die heel vaak gesteld wordt, is havermout gezond? Als voedingsmiddelenbedrijf zijn we gepassioneerd door de kwaliteit en de smaak van onze producten. We focussen ons vooral op de aankoop en verkoop van levensmiddelen, waar we zelf volledig achter staan. Om onze klanten te inspireren om met die lekkere producten aan de slag te gaan, bereiden we recepten, nemen er foto's van en delen die via onze receptenrubriek op Allnuts.be of via onze Social media kanalen. Maar voedingsdeskundigen zijn we zeker niet. Bovendien houden we ons graag aan de Europese wetgeving inzake gezondheidsclaims, die ons ervan weerhouden om wilde beweringen omtrent voedingsmiddelen te lanceren. De info omtrent de voedingswaarde van al onze gamma's is dan ook gebaseerd op de Belgische voedingsmiddelentabel in samenwerking met Nubel en Sciensano. Bij Allnuts.be kan je dus steeds rekenen op correcte en betrouwbare informatie!

Die officiële voedingsmiddelen leert ons het volgende over fijne havervlokken of havermout. Havermout zijn fijne havervlokken, een rijke bron van voedingsstoffen. Zo zijn havervlokken vezelrijk (10 g/100 g) en een bron van plantaardige eiwitten 13.5 g/100 g of 14.50% van de totale calorische waarde). Havervlokken zijn ijzerrijk (4.2 mg/100 g) en magnesiumrijk met een gehalte van 125 mg/100 g. Havervlokken zijn rijk aan fosfor (386 mg/100 g) en rijk aan koper want ze bezitten 0.50 mg/100 g aan koper. Havervlokken zijn rijk aan thiamine (vitamine B1: 0.75 mg/100 g) en een bron van kalium/potassium (388 mg/100 g). Havervlokken zijn ook een bron van selenium (10 µg/100 g) en een bron van zink want ze bevatten 2.6 mg/100 g aan zink. 

Havermout en havervlokken, boeiend kook- en bakingrediënt

Havermout en havervlokken, we vinden ze zo puur en fascinerend dat je regelmatig recepten met havermout en havervlokken zal vinden op Allnuts.be! Nog vragen bij die recepten? Bel of mail ons, we kunnen je zeker helpen, want we hebben al die smakelijke gerechten zelf gemaakt én geproefd!