Piadina met erwtjes-cashewtapenade en fetakaas

Bereidingstijd: 30 minuten   Niveau: Gemakkelijk   Seizoen: Lente/zomer

Italiaans streetfood met een Griekse twist, moet kunnen, dachten we, zeker met de zomervakantie in aantocht! Piadina, platbrood uit Emilia Romagna, (maar gelukkig ook in de supermarkt bij ons verkrijgbaar) lekker besmeerd met frisgroene tapenade van erwtjes en cashewnoten, afgewerkt met geroosterde groenten en zoutige Griekse fetakaas is de ideale buitenlunch om de zomer te vieren! En is het echt té warm om groentjes te roosteren? Dan beleg je dit Italiaanse platbrood toch gewoon met kleurrijke tomaatjes en basilicum, bovenop die gezonde groententapenade met cashewnoten uiteraard! 

Benodigde keukentools: 1 kookpot, 1 vergiet, keukenrobot (of mini-hakmolen of staafmixer), ovenschaal

Ingrediënten voor 4 piadina's

  • 4 piadina's (kant-en-klaar te koop in de supermarkt)
  • 500 g diepvrieserwtjes
  • Geroosterde groentjes naar keuze
  • 1 pakje Griekse fetakaas

Zo maak je de lekkerste zomerse piadina's

  • Maak de erwtjes-cashewtapenade. Doe hiervoor de erwtjes, cashews en 2 lookschijfjes in een kookpot. Zet onder water en breng aan de kook. Kook in een paar minuten gaar, giet af en spoel direct met koud water voor een frisgroene kleur. Doe het geheel in een keukenrobot, voeg olijfolie, peper en zout toe en draai tot een smeuïge tapenade. De tapenade wordt hier koud gebruikt.
  • Rooster de groentjes in de oven op 180°C. Leg ze daarom in een ovenschaal, overgiet met olijfolie, kruid met peper en zout en meng 5 lookschijfjes onder het geheel.  Rooster in ongeveer 20 minuten (of langer indien nodig) gaar.
  • Leg de piadina's ook een minuutje in de oven.
  • Serveren: Leg de piadina's op een plank of grote serveerschaal. Besmeer rijkelijk met de tapenade, beleg met gegrilde groentjes, strooi er wat verkruimelde fetakaas en pijnboompitjes over, werk tenslotte af met wat erwtjes. Smakelijk!
  • Extra tips: De tapenade is ook lekker als gezonde dip met onze provençaalse zadencrackers of verdun de tapenade met plantaardige room en je hebt snel een slanke pastasaus op basis van groenten en noten. Eveneens te gebruiken tussen vegetarische lasagne! Heb je geen keukenrobot? Maak de tapenade dan in delen in een mini-hakmolen of met de staafmixer. Wissel af met geroosterde groenten, wij namen rode bietjes, gele boterraapjes en paarse bloemkool van het seizoen maar het kan evengoed met paprika, courgette en aubergine. De fetakaas kan je vervangen door mozzarella of een plantaardig alternatief. De diepvrieserwtjes kan je vervangen door onze gedroogde groene erwten. Qua kleur oogt dit misschien minder mooi, maar ze zijn zeker een gezonde vervanger van diepvrieserwten.