Gezondere Brownies

Klaar in 1,5 uur, gemakkelijk, gezondigen zonder suiker, zonder ei, volledig plantaardig, creamy fudgy brownies

Wil jij jezelf of iemand anders graag verwennen met een verantwoord vieruurtje? Verras iedereen met zelfgemaakte brownies! Ze bevatten geen suiker, chocolade of boter, je kan er dus gerust een stukje meer van eten! Zet het keukengerei klaar en weeg de ingrediënten af, dan bereid je deze brownies gemakkelijk in 1.5 uur, afwas inbegrepen. De weektijd en de kooktijd van de kikkererwten hebben we niet meegerekend, want je zou die kunnen vervangen door een blik kikkererwten.

Dit heb je nodig voor 12 brownies

Het benodigde keukengerei is 1 mengkom, 1 vergiet, 1 kookpot, een mini-blender of foodprocessor, een schaaltje, een keukenweegschaal, een lage bakvorm van ongeveer 19 cm x 29 cm, bakpapier.

Zo maak je fudgy brownies

  • Begin de avond voordien met het weken van 200 g gedroogde kikkererwten: Spoel de kikkererwten af, doe ze in een ruime mengkom en zet ze onder voldoende koud water. Het water moet zeker 3 cm boven de kikkererwten uit komen. Plaats een nacht in de koelkast. Giet de dag nadien de kikkererwten af, spoel af onder stromend water. Breng water aan de kook, voeg de kikkererwten toe en kook gaar in ongeveer 25 minuten. Giet af, maar vang het kookvocht op!! Laat het kookvocht en de kikkererwten apart afkoelen en zet opzij.
  • Week 225 g Medjouldadels 1 uur in warm water. Giet af, maar vang het weekvocht op!! Verwijder het kroontje en de pitten van de dadels. Doe de Medjouldadels + 60 ml weekvocht van de dadels in de beker van de keukenmachine of foodprocessor en maal fijn tot dadelpasta. Smelt 50 g kokosolie en mix in de keukenmachine onder de dadelpasta. Voeg een snuifje zeezout + 1/4 kl kardemom + 9 eetlepels cacaopoeder toe. Mix tot een glad geheel en haal deze dadel-chocopasta uit de keukenmachine en doe in een mengkom. Zet opzij.
  • Maak het plantaardig ei (= flax egg). Meng hiervoor 2 eetlepels geplet lijnzaad met 6 eetlepels lauw water. Laat 10 min. staan en meng even.
  • Weeg 320 g gekookte kikkererwten af. De resterende kikkererwten heb je niet nodig in dit recept, je kan er bijvoorbeeld lekkere hummus mee maken. Doe de kikkererwten in de beker van de keukenmachine, samen met 75 ml kookvocht van de kikkererwten. Mix fijn. Voeg nu het plantaardig ei toe. Laat de machine opnieuw draaien en meng goed. 
  • Doe de dadel-chocopasta bij het kikkererwtenmengsel in de keukenmachine en laat draaien. Meng tot een geheel. Bekleed een lage bakvorm van ongeveer 19 cm x 29 cm met bakpapier. Stort het brownie deeg in de vorm. Smeer het deeg uit tot het ongeveer een dikte heeft van 2.5 cm. Het deeg loopt niet uit, dus het is niet erg als je niet de ganse bakvorm benut.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats de bakvorm in de oven en bak gedurende 20 minuten. Verlaag de oventemperatuur tot 170°C en bak verder gedurende 10 à 15 min. Laat de brownie afkoelen, plaats daarna  minstens 1 uur in de koelkast. Snij de brownies voor het serveren in stukjes. Leg een toefje zure room of een plantaardig alternatief op de brownies. Verkruimel de gevriesdroogde frambozen en strooi als smaakmaker over de brownies. Door de ingrediënten en bakwijze is de brownie creamy en fudgy. Je kan brownies perfect in de diepvries bewaren.

*Wij proberen de bereidingstijd zo correct mogelijk te benaderen, maar uiteraard is die van vele factoren afhankelijk. Wanneer je een gerecht voor de tweede keer maakt, is het bijvoorbeeld veel sneller klaar.