De 5 gezondheidsvoordelen van een regelmatige portie havermout

Er worden heel wat gezondheidsvoordelen toegeschreven aan haver (zowel havermout als havervlokken, we gebruiken daarom beide termen). Zo zouden havermout en havervlokken helpen bij het afvallen en zorgen voor een zachte huid. Haver zou eveneens een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte en het zou het ideale ontbijt zijn voor sporters. Dit is nog maar een greep uit de heilzame eigenschappen die op het internet toegeschreven worden aan haver. Maar wat is (on)waar? Wij hebben ons gebaseerd op facts and figures van de officiële voedingsmiddelentabel van Nubel en op de info die we terugvinden op de website “Gezond leven.be”. Anno 2024 weten we dus het volgende over havermout en onze gezondheid:  

Havermout behoort tot de vezelrijke volkoren ontbijtgranen

Haver is een volkoren graansoort en vezelrijk bovendien. Ongesuikerde havermout is daardoor een goede optie voor een gezond ontbijt. De talrijke vezels zorgen voor een verzadigd gevoel gedurende verschillende uren.

Voedingswaarde
Als we kijken naar de voedingswaarde scoort haver heel goed. Het is een goede bron van vezels, eiwitten, vitamines en koolhydraten. Eén van deze vezels is bètaglucaan. Deze vezel wordt ook wel de oplosbare vezel genoemd. Deze zorgt ervoor dat het vocht in de darmen wordt opgenomen en het verzadigd gevoel groter wordt. 

Cholesterol
In het algemeen zijn volkoren producten goed voor de cholesterol. Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten.    

Havermout is rijk aan ijzer
We voelen ons allemaal maar slapjes als we ijzer tekort hebben. Haver is rijk aan ijzer en regelmatig een lekker gerechtje met haver eten is zeker geen straf!       

Havermout is rijk aan magnesium
Havervlokken zijn magnesiumrijk met een gehalte van 125 mg/100 g. Magnesium draagt bij tot het behoud van een gezonde werking van de spieren en de normale werking van het zenuwstelsel.     

Koken met haver 
Vaak wordt havermout gegeten als ontbijt, maar je kan het ook toevoegen aan andere recepten. Verder wordt haver vaak gecombineerd met wat zuivelproducten zoals melk of yoghurt. Bovenop alle gezondheidsvoordelen van haver krijg je dan ook nog eens extra eiwitten, calcium en vitamine B2 binnen.   

Wil je zelf aan de slag gaan met haver? Bekijk dan zeker onze overheerlijke receptjes eens zoals Carrot cake granola, Vegetarische vogelnestjes en de Chocolate Chips cookies.     

 Klinkt allemaal niet slecht voor zo'n klein vlokje hé?